AgriFood Korte Keten Challenge
Een programma waarin innovaties en ideeën voor lokale, (h)eerlijke en korte voedselketens worden ontwikkeld. De vraag die centraal staat in de Challenge is ‘hoe laat je jouw agrifood onderneming denken en handelen als een startup’. Je leert de skillset, mindset en toolset van ‘The Lean Startup’: een overkoepelende visie die methoden en technieken gebruikt waarmee startups snel en effectief innoveren. Wat is ‘Lean Startup’ precies? En hoe kan het jou helpen om effectiever en sneller te werken, doorbraakinnovaties te creëren en nieuwe markten te openen? Landbouwbedrijven, telers en ondernemers gaan aan de slag met eigen projecten en concepten, door op praktische wijze tools en methoden in te zetten zoals de Business Model Canvas, Value Proposition Design, Customer Development en Experiment Design.
Voor de winnaar van deze Challenge stellen FICA (Food Innovation Community Amsterdam) en Voedsel Verbindt één maal deelname aan GO!-NH Accelerator of GO!-NH Growth beschikbaar.
Aantal teams: 1
Welke editie: GO!-NH Accelerator of GO!-NH Growth
Powered by GO!-NH
De AgriFood Korte Keten Challenge is een partnerschap tussen FICA, Voedsel Verbindt en GO!-NH. Het winnende team van de Challenge vormt samen met de geselecteerde teams vanuit de GO!-NH programma’s en de teams van de andere challenges een groep van innovators die het GO!-NH programma ondergaan. Tijdens de programma’s krijgen de teams ondersteuning van coaches en experts en doorlopen een intensief traject van workshops en deepdives.
Over FICA (Food Innovation Community Amsterdam)
FICA stimuleert bedrijven om creatief te zijn met de hulp van food-studenten. De frisse blik van de student prikkelt bedrijven om op een vernieuwende manier te denken en handelen. Tegelijkertijd doet de student veelzijdige praktijkervaring op voor zijn eigen toekomst.
Over Voedsel Verbindt
Voedsel Verbindt is een activerend platform dat een overzicht biedt van relevante Agri & Food initiatieven, ontwikkelingen, projecten en partijen uit de regio. Er zijn al veel initiatieven gericht op een beter voedselsysteem in de Metropoolregio Amsterdam en omliggende agrarische gebieden. Maar hoe zorg je ervoor dat we nog meer en sneller vooruitgang boeken? Wij hebben de overtuiging dat we versnellen als meer partijen betrokken worden, elkaar weten te vinden, kennis en ervaring delen en waar mogelijk samenwerken.
Wanneer kun je als ondernemer meedoen aan de AgriFood Korte Keten Challenge?
Landbouwbedrijven, telers en ondernemers (zoals boeren en tuinders, voedselverwerkers en leveranciers) die zich willen inschrijven voor de AgriFood Korte Keten Challenge zijn voornamelijk actief in de agribusiness en landbouw(transitie) en willen zich inzetten om de voedselketen zo kort mogelijk te laten zijn.
De onderneming dient een innovatie of oplossing te ontwikkelen/hebben ontwikkeld om de transitie naar korte ketens te kunnen versnellen. De onderneming is gevestigd in de provincie Noord-Holland.
Innovaties die helpen om de voedselketen meer toekomstbestendig te laten worden, kunnen zich richten op verschillende thema’s binnen dit vraagstuk:
- Verkorten van de keten (lokale voedselinitiatieven)
- Circulaire voedseleconomie
- Slimmere voedselstromen & schoner transport
- Innovatieve samenwerkingsmodellen
- Nieuwe businessmodellen (van producten naar diensten).
Wil je meedoen aan de AgriFood Korte Keten Challenge binnen GO!-NH? Lees dan even goed onderstaande informatie, het selectieproces verloopt iets anders dan bij de andere Challenges en GO!-NH trajecten.
Strijd mee om een plekje in de AgriFood Korte Keten Challenge binnen een van de trajecten van GO!-NH
Landbouwbedrijven, telers en ondernemers gaan gedurende drie dagedelen aan de slag met eigen projecten en concepten, door op praktische wijze tools en methoden in te zetten zoals de Business Model Canvas, Value Proposition Design, Customer Development en Experiment Design. In drie dagdelen ben je op topsnelheid om je eigen ideeën, projecten en ambities te realiseren!
Gedurende drie dagdelen (2 werksessies en een finale presentatie evenement) in januari en februari 2022 gaan landbouwbedrijven, telers en ondernemers concreet aan de slag en worden hierin begeleid met workshops, expertise, netwerk en kruisbestuiving vanuit de groep.
Tijdens de derde sessie worden de projecten gepitcht voor een jury en worden er verschillende prijzen weggegeven!
- Verschillende winnende teams ontvangen een financiële bijdrage om ‘op het erf’ te besteden aan de innovatie (beschikbaar gesteld door provincie Noord-Holland).
- Één ondernemer zal gegarandeerd in het GO!-NH versnellingsprogramma kunnen deelnemen. Deze programma’s van drie tot zes maanden ondersteunen bij de ontwikkeling van innovatieve duurzame producten en diensten. Met trainingen, tools en professionele coaching door experts ontwikkel je jouw bedrijf.
- Daarnaast worden de meest veelbelovende innovaties geselecteerd om deel te nemen aan het finale selectie evenement van GO!-NH. Zij komen daarmee in aanmerking om ook een plek te bemachtigen in het GO!-NH versnellingsprogramma.
Procedure selectieproces AgriFood Korte Keten Challenge
Deelname aan de drie sessies met workshops en pitch finale is verplicht om kans te maken op een plekje in deze Challenge.
- Eerste sessie: maandag 31 januari 2022 (15.00u – 17.00u)
- Workshop 1: versnellen van innovatie + brainstorming (Creative Problem Solving, nieuwe combinaties), inspirerende voorbeelden van andere telers en korte keten ondernemers
- Tweede sessie: maandag 14 februari 2022 (15.00u – 17.00u)
- Workshop 2: Experimenteren en werken aan de waardepropositie en presentatie
- Finale sessie: dinsdag 1 maart 2022 (15.00u – 17.00u)
- Finale pitchpresentaties
Data selectieproces:
- Maandag 31 januari 2022 (15.00u – 17.00u)
- Workshop 1: versnellen van innovatie + brainstorming (Creative Problem Solving, nieuwe combinaties), inspirerende voorbeelden van andere telers en korte keten ondernemers.
- Leren van de skillset, mindset en toolset van ‘The Lean Startup’: een overkoepelende visie die methoden en technieken gebruikt waarmee startups snel en effectief innoveren. Wat is ‘Lean Startup’ precies? En hoe kan het jou helpen om effectiever en sneller te werken, doorbraakinnovaties te creëren en nieuwe markten te openen?
Deze sessie zal online gehouden worden via Zoom.
- Maandag 14 februari 2022 (15.00u – 17.00u)
- Workshop 2: Inspirerende voorbeelden van product- service-, proces- en businessmodel innovaties. Met de deelnemende bedrijven worden unieke waardeproposities uitgewerkt. Ook leren de bedrijven experimenten op te zetten om hun aannames te verifiëren.
- Dinsdag 1 maart 2022 (15.00u – 17.00u)
- Finale pitchpresentaties en selectie van winnaars van de financiële bijdrage en de plaats binnen GO!-NH.
Afhankelijk van de coronamaatregelen zullen deze sessies fysiek op locatie zijn of online via Zoom. Wij zullen dit tijdig laten weten.
Aanmelden selectieprocedure en sessies AgriFood Challenge: