Twee jaar geleden deed Mick Walvisch mee aan de GO!-NH start-up accelerator met EVAnet, het idee om ophaalpunten te plaatsen bij busstations. Vandaag de dag is EVAnet uitgegroeid tot Izipack, een logistieke bezorgingsdienst die heel Nederland bestrijkt. Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen en wat heeft GO!-NH voor hen hierin betekend?

Wat doet EVAnet en hoe is het door de tijd veranderd naar Izipack?

Eerst een stapje terug. EVAnet begon als een ophaalplek waar veel mensen komen, zoals busstations. Het idee werd goed ontvangen, maar het plaatsen van de fysieke kasten was ook kostbaar. Hoe kon dit beter? Het antwoord lag hem in eigenaarschap. We ontwikkelde een platform waar de begingebruiker de baas is.

Bij ons ben je geen pakket, maar een persoon. Concreet betekent dat, dat we niet vijf pakketten afzonderlijk naar een adres sturen, maar dat we pakketten voor één persoon verzamelen op locatie en in één keer naar de persoon sturen wanneer en waar de begingebruiker het graag wil ontvangen. Op deze manier wordt the last mile dus maar één keer afgelegd. Dat betekent ook dat een pakketje soms bij ons blijft ‘overnachten’.

Om de pakketjes door heel Nederland duurzaam op bestemming aan te laten komen hebben we een mesh netwerk opgezet. Door lokale netwerken, fietskoeriers en hubs met elkaar te verbinden versterken we elkaars dienstverlening. Dat vereiste een mentaliteitsverandering van concurrent naar partners. Nu hebben we een landelijke dekking met 27 hubs die in een hele korte tijd zijn opgezet. Het leuke is dat dit idee al tijdens het GO!-NH programma was bedacht!

Izipack

Welke verwachtingen had je van GO!-NH en wat is je uiteindelijk zo bevallen aan GO!-NH?

Verwacht niet dat je geld of financiers krijgt. Wat mij keer op keer heeft geholpen is de juiste expertise in huis hebben en daar kan GO!-NH geweldig bij helpen. Er gaan nieuwe deuren voor je open die je zelf niet of nog niet kan openen. De kennis is ook dichterbij; je kan makkelijker de experts van GO!-NH of andere (oud)deelnemers om hulp vragen.

Je komt ook veel sneller tot inzichten, mede doordat je in een programma makkelijker fouten kan maken die in de praktijk veel lastigere gevolgen zouden hebben. Het kost je minder tijd en geld, je weet sneller of je succes hebt en het is ook echt een boost voor je motivatie. Tegelijkertijd dwingt het ook discipline af om er mee bezig te blijven. Dat is misschien nog wel het meest waardevolle wat zo een programma je kan bieden.

En het is natuurlijk altijd leuker om het samen te doen dan alleen! Het is gewoon heel leuk met veel goede energie en je houdt er toffe mensen aan over. Je ziet echt een loyaliteit onder GO!-NH’ers en ook de coaches om met elkaar verbonden te blijven en elkaar te blijven helpen. Dat is heel bijzonder.

Heb je een tip voor toekomstige ondernemers?

Zorg dat je de juiste ervaring in je team hebt. Wanneer ik een idee heb ga ik op zoek naar mensen in die business die nog geen ondernemer zijn, maar daar wel interesse in hebben. Ik bied hun de kans op ondernemen en zij geven mij hun expertise en de connecties en het vertrouwen die zij door hun jaren en ervaring hebben opgebouwd. Zonder die duw in de rug was het ons nooit gelukt om in zo een korte tijd van start-up naar scale-up te gaan.